Verspillingsvrije week ’20

Drie verrassende tips tegen voedselverspilling

Je maaltijden plannen, boodschappenlijstjes maken en niet met honger naar de supermarkt gaan. We kennen ze allemaal, deze adviezen om voedselverspilling te voorkomen. Hartstikke nuttig, maar het kan veel leuker! Speciaal voor de Verspillingsvrije Week (1-7 september 2020) zetten we drie verrassende verspillingsvrije tips op een rij die voedsel redden leuk maken.

Stop voedselverspilling met deze vrolijke tips

Voedsel redden is slim voor je portemonnee en de planeet. Want we verspillen in Nederland per persoon nog altijd 34 kilo voedsel per jaar. Alleen al thuis. Wereldwijd wordt éénderde van de totale voedselproductie verspild. Ongelofelijk toch? Dat kan anders. Met deze tips maak je van voedselredden een feestje.

Maak van je restjesmaal een feestmaal

Verzamel alles wat op moet en verzin er lekkere hapjes mee. Je kunt wekelijks zo’n restjesmaal eten, op een vaste dag. Of gewoon kijken wanneer er producten op moeten. ‘Restjes’ of ‘kliekjes’ klinken niet zo aantrekkelijk, dus geef jouw restjesmaaltijd een feestelijke naam. Wat dacht je van ‘tapas holandeses’?

Geef eten dat op moet een ereplaats

Overzicht in je koelkast is essentieel om geen vers voedsel te verspillen. Geef daarom alles in je koelkast een vaste plek en houd daarbij rekening met de ideale koelkastindeling. Maak één plek in je koelkast extra speciaal: De ‘eet mij eerst’-bak is een ereplaats voor producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten. Alles wat bijna op moet, gaat daar in. Leer al je huisgenoten eerst daar te kijken als ze trek hebben. En baseer het diner van vanavond op wat er in die bak zit.

Doe een voedselruil

Zakjes gedroogde kruiden, onduidelijke blikjes die ooit van vakantie meekwamen. Bijna iedereen heeft wel van die vondelingen in de voorraadkast of de vriezer. Verzamel ze voor een voedselruil met vrienden. Waarbij je allemaal dit soort kastvulling meeneemt en bij anderen uitkiest wat je wél kunt gebruiken. Nog leuker: maak er ter plekke samen een maaltijd mee, van gered voedsel uit eigen kast.

Onze favoriete voedselredders

Instock cooking

Bij restaurant Instock wordt alleen gekookt met gered voedsel, uit de supermarkt bijvoorbeeld. Ook leren hoe je niks verspilt? Het Instock-kookboek leert je alle technieken om voedsel houdbaar te houden, van roken tot fermenteren.

Kookboek tegen voedselverspilling: Instock cooking

Twisted Jams

Een gekke appel of een peer met een met een plekje? Daar proef je niks van als je ze in de jam gooit. Twisted Jams combineert verrassend fruit tot verrassende smaken jam, met liefde gemaakt in Utrecht.

Twisted jams van gered fruit

Superbee bijenwasdoek

Zonder plasticfolie toch al je restjes en aangesneden groenten vers houden: dek ze af met deze bijenwasdoeken en je kunt extra lang van je eten genieten. Keer op keer te gebruiken en makkelijk schoon te maken onder de lauwe kraan.

Superbee: alternatief voor plasticfolie